fredag 18 september 2009

En sur en. I en burk.





Surdeg har haft ett magiskt skimmer över sig ända sen jag såg en dokumentär om Peter Hoeg, där han pratade om surdegens innersta i en halvtimme. Och så bakar min pappa på surdeg. Han gör en monsterdeg och knådar med en enorm maskin som ser ut som den skulle kunna vara hämtad från någon sovjetstat på 50-talet. Den får jäsa i ett badkar. Sen gräddar han i enrissopad ugn och det blir världens godaste bröd.

Jag älskar att baka. Fast inte knåda för hand så länge som man behöver för att få till det. Och just nu orkar jag bara inte med för mycket jobb. Fast surdegen lockar fortfarande. Någongång, någonstans, i ett annat kök, ska jag ha en assistent som kan stå och snurra i 20 minuter. Och då ska jag sätta surdeg. Men inte nu. Inte här.

Här gläds jag å det grövsta åt att det har öppnat ett litet ljuvligt hål i väggen på Scheelegatan där de säljer fantastiska surdegslimpor. Levain, rågsurdeg, danska bröd. Vilken lycka att någon annan har knådat de här fantastiska limporna och att jag bara kan få äta dem.

De två nedersta bilderna är från pappas brödbak i somras, den översta bilden är min Scheelegata-limpa.

4 kommentarer:

k sa...

Ja, visst är det underbara bröd, surdegsbröd. Det är väldans svårt att köpa den vanliga lingongrovan när man vet hur bröd ska smaka. På riktigt, liksom. Här hemma är det surdegsverkstad allt som oftast. Maken ÄLSKAR att baka bröd och det blir både det ena och det andra och assistenten står där och arbetar. Det är mest disken efter som jag knorrar över...

Frida sa...

Även jag har lyxen att ha en make som blivit besatt av att baka surdegsbröd. Mums!

Jessica E sa...

Har precis köpt en bok om Surdeg (killen som bloggade som hemmabagaren som skrivit boken) och har vilda planer på att sätta igång en deg men det får bli en dag när bägge trollen sovit bra och maken är hemma :-)

Tror att bröden i ditt "hål i väggen" bakas på Enskede hembageri och flyttar ni till Årsta ;-) så finns de ju nästan in på knuten med en stor butk och café en lagom promenad genom villakvarter :-)

Anna ser dej sa...

k:
lyckliga du, som har en assistent. och en man som älskar att använda den!

frida:
samma som ovan, lyckliga kvinna!

jessica e:
samma bok som jag köpte häromdagen:D tänker precis likadant. och vi får tänka om ännu mer om årsta hör jag...