måndag 30 april 2007

Dan före dan före dan före dan...

Idag är vi lediga från jobbet. Men jag har tagit med datorn hem och ska jobba ikapp lite. Med tre jobbdagar kvar är det ett oundvikligt öde. Jag ska:

1. skriva kommunikationsplan för projekt
2. gå igenom mitt årsrapportprojekt
3. skriva lista för vissa av mina jobbrutiner, typ hur man lägger upp pressmeddelanden
4. läsa igenom underlag till vårt enhetsmöte på onsdag
5. skriva ny 2 do-lista för resten av veckan

Nu kavlar jag upp ärmarna och sätter igång.

I retrospekt



Igår var en synnerligen tillfredställande och härlig dag. Den startade med yoghurt och jordgubbar [oändligt njutbart] följt av lägenhetsstädning [oändligt nödvändigt]. Vid 11-tiden körde jag och kärestan till Günters för att äta lunch [se föregående inlägg]. Det var stängt så istället for vi ut på Lilla Essingen och käkade ljuvlig laxsallad och räkmacka för en halv förmögenhet på Grays. Det kan bara konstateras att deras räkgucka är to die for.

Efter att ha matat en and, två kajor, druckit kaffe i solen och varit på spontanvisning av lägenhet for vi vidare mot nya äventyr. Nämligen inhandling av korgar till bokhylla och ett kitt med nyfödingskläder. Korgarna gick i stöpet, men på Polarn o Pyret hittade vi ett läckert startkit i rött. Man undrar hur nån som kanske blir 1.90 kan få på sig så små kläder.

Sen åkte vi hem. Lagade skomakarlåda av gårdagens rester, tvättade ett magiskt stort tvättberg och tittade på tv. Varumärken och krig stod i centrum. Varumärkesprogrammet på SVT var rätt uselt och kändes som Plus-redaktionen satt tänderna i det. Övertydlig speakerröst, ytlig ingång och intervju med några fåniga Östermalmsyngel som man omedelbart ville örfila upp.

Absolut höjdpunkt:
Rena lakan. Mjuk säng. God bok i cirka 5 minuter.
Zzzz.

När åt du en korv sist?



Günter har en korvkiosk som ligger på Karlbergsvägen. Den heter så också. Günters. Den ska vara ett paradis för korvkonnässörer och dit åkte jag och kärestan igår. Det var stängt. Imorgon ska vi försöka igen och hoppas på bättre lycka.

Enbart skylten är fantastisk. Den får mig att längta efter sauerkraut och wurst. Hos Günter.

lördag 28 april 2007

Helgtröttma



Morr. Plantagen blev inte den där kreativa drömmen jag trodde. Trötta kryddväxter stod och slokade, pelargonerna var spretiga och vi fick äta hamburgare för att inte börja gräla redan innan vi hade kommit igång med shoppingen. Med hem kom dock 1. en doftkaprifol 2. två temyntor 3. och ett styck kantnepeta. Och 50 liter jord.

Nu är jag trött som en hund, lätt kinkig, bakar något med socker och mandel och har ingen som helst lust att städa, vilket var planen. Eh, är planen menar jag.

fredag 27 april 2007

Ledighetsyra



Idag har jag ledighetsyra. Inte nog med att jag har fyra [4] obokade och icke-arbetande dagar framför mig. Nästa vecka är också sista jobbveckan på ett bra tag. Känns skumt, härligt och lite trist på en och samma gång.

Kärleken och jag har bestämt att vi ska:
- åka till handelsträdgård (kaprifol, lavendel, timjan och annat som doftar står på inköpslistan)
- ovanstående i utbyte mot att jag dammsuger bilen efteråt (jag behöver i alla fall inte topsa den...)
- städa en smutsig lägenhet (urk, men okej)
- förbereda bäbisens ankomst med inköp av diverse saker som skötbord och blöjor

torsdag 26 april 2007

Kan någon förklara

...varför vartannat inlägg blir med enkelt radavstånd och vartannat blir större? Ungefär. Kan inte förstå denna mysko blogglogik. Någon som kan?

Hipp hipp hurra!



Jag har alltid fnyst lite föraktfullt åt Polarn o Pyret, fast i smyg. Lite för välanpassat, lite för välstruket, lite för randigt. Men, jag lägger mig härmed på rygg och visar strupen. Respekt till PoP för jämlikhetstänk kring barnkläder! Jag ska härmed handla så mycket min plånbok tillåter ur den nya unisexkollektionen, där fokus inte är kön utan storlek. Äntligen! Och hey, det behövdes bara att vi kom en bit in på 2000-talet för att den poletten skulle trilla ner hos någon... Inte illa. Ha.

Det är någonting som triggar mig så överjävligt när det gäller färguppdelning. Rosa för tjejer och blått för killar. Min sambo förstår inte varför jag blir så arg. Det är nästan så jag inte förstår det själv, men jag tror att det handlar om att det är en så stark symbol för könsroller och uppdelning. Att inte få ha på sig vad som helst för att man minsann är tjej. Eller kille. Alltså - att inte få göra vad som helst för att man minsann är tjej. Eller kille.
Jag är övertygad om att jag också kommer att stå där och dra i en prinsessklänning. Eller piratkostym. Men så länge jag bara kan så ska jag härda ut och köpa fina kläder som inte vrålar könstillhörighet istället för personlighet. Och när jag inte härdar ut längre - påminn mig om det här inlägget.

onsdag 25 april 2007

På nattduksbordet

Just nu jobbar jag på avslappning, andning och närvaro. Och därför ligger Zen och konsten att älska av Brenda Shoshanna vid min säng. Den handlar om zen och meditation - och framför allt hur man införlivar det i sin vardag. Har inte kommit så långt än, men den känns handfast och jordnära och väldigt, väldigt praktisk.

För att balansera upp det så läser jag också Snabba Cash av Jens Lapidus. Snabbläst och hyfsat välskriven. Fast den kommer liksom aldrig in under huden på mig. Kanske för att den är så väldigt mansfixerad. Kanske för att karaktärerna känns lite lätt stereotypa. Men, en bra slukare för en dag på stranden.

Att anlägga en trädgård



På mina balkonger är det fortfarande höst. En maläten ros står oklippt och spretar, klematisen verkar ha gått och dött och de enda som verkar något sånär glada är humlen och myntorna.

Jag längtar efter att shoppa loss på kaprifol, pelargoner, kryddväxter och dahlior. Fast kommer inte längre än till Västermalmsgallerian, där jag ohågad går och glor på någon orkidé i en obskyr kruka. Det är synd och skam. Kanske ska jag ta mig i kragen och tvinga ut Porschen och sambon på balkonghandling till helgen . Det enda problemet är att sambon blir galen när jag vill forsla jordsäckar i bilen. "Men, vad har man annars en bil till?" försöker jag med min allra mest övertygande röst. Det går mycket sällan vägen.

Fast, nu sitter jag ju nästan med trumf på hand. En havande kvinna som behöver växter. Som bär på ett liv. Ett liv, y'all! Kan han säga nej till det är han en man med ett hjärta av sten. Eller så har han läst det här inlägget...

måndag 23 april 2007

Borta bra men hemma bäst



Puh. Tillbaka i stan igen efter mycket frisk luft, oändlig diskning av tårttallrikar och fyrkärlek. Jag har träffat barn och hundar, ejder och tranor och påmints om Annie Proulx storhet i The Shipping News eller Sjöfartsnytt, som den heter i översatt version. Bredvid fyren stod nämligen en jättehög mast som hölls till marken av vajrar. Och i den starka vinden har vajrarna sjungit, ljudligt och klagande, dag som natt. Precis som det gamla huseti Sjöfartsnytt.

Fast det har varit en ljuvlig helg. Jag är en veritabel sucker för både sten, hav, tallskog och fyrar. Och allt det fick jag på ett bräde. Men ändå, trots att Fårö nästan är himmelriket på jorden, så tycker jag alltid att det är så himla skönt att komma hem. Till mitt kök, till min soffa, till min dusch och inte minst till sängen.

Jag älskar min säng. Och nu, med en rund mage som sticker ut allt mer och en guldgris som tycker det börjar bli trångt därinne, så är sängen nästan en religion. Jag tillber och längtar. Jag tror och finner tröst. Jag skulle kunna ge mig ut i korståg för att övertyga världen om att min säng är den enda rätta. Fast, det är klart, då skulle jag ju inte få ha den för mig själv längre. Och den är min och bara min. Moahahaha.

Jag längtar tills jag får gå och lägga mig.

torsdag 19 april 2007

Mot Sherwoodskogen!

Ikväll åker jag med sambon till Gotland. Där ska det firas födelsedag med 15 av hans närmaste släktingar. De är en oerhört trevlig släkt så jag gläder mig. Och jag gläder mig inte minst åt att få lov att frossa i min fyr-fetischism eftersom vi ska bo i en fyrvaktarbostad på Fårö. Alltså ungefär 50 meter från självaste fyren.

Om man orkar kan man gå uppför den branta trappan till själva glashuset på toppen av fyren. Och innan man kommer dit kan man också sitta i en stilig, platsbyggd 50-tals soffa i brunt slitet skinn omgiven av fluglortar och fundera över hur det känns att vara en enstörig fyrvaktare. Lite som i Tove Janssons Pappan och havet, som förövrigt är en alldeles underbar bok.

Dit ska jag. Titta på havet och himlen som smälter samman till ett. Bada vedeldad bastu med vågorna utanför knuten. Vakna till ljudet av fiskmåsar. Kanske till och med hitta en säl på stranden, som jag gjorde förra gången vi var där. Ljuvligt ska det bli.

onsdag 18 april 2007

Vattenpussar



Det regnar. Ganska mycket till och med. Och jag som tagit med kameran idag för att kunna fota körsbärsblommorna. Men, som det blir ibland, så kommer ett stort lugn med regnet. Ingen hets över att behöva sitta ute på lunchen eller att man inte har rakat benen men ska ha klänning.

Jag kör stövlar. Rejäla och svarta. Byxor. Långa. Och tycker det känns alldeles utmärkt idag.
**Men till slut blev det sol så jag kunde fotografera. Resultatet syns ovan.

tisdag 17 april 2007

Cherry blossom

Dagens absolut största lyckokänsla kom av att sitta under körsbärsträden i Kista och dricka kaffe med H. Från energilös och irriterad till fnissig och upprymd på 15 minuter. Det är fantastiskt med körsbärsblommor. Och vackra vänner.

måndag 16 april 2007

Att göra en blogg fullkomlig



Vad är en blogg utan en lista? Ingenting tror jag. Den här kommer från Sicilia och det kan ju passa bra som start på bloggeriet. Sjuan är dock spårlöst försvunnen och finns ingenstans att finna.

Tio första
Första bästa kompis: Malini, dotter till min dagmamma.
Första bil: En guldfärgad Mercedes 280SL från 1980 med brun skinnklädsel. Hardtop. Precis en sån modell som Bobby i Dallas gled omkring i. En riktig pimp-mobile med mycket kräm under huven. Kärlek vid första ögonkastet.
Första kärlek: Antonio, som gick på Brinell-gymnasiet när jag gick i sjuan i Nässjö. Åtrådde honom mycket hett genom ett bussfönster i säkert ett år.
Första husdjur: Pricken. Tjock, vit kanin med svarta prickar.
Första semester: Fyra år gammal i pulka bakom pappa i Härjedalen.
Första köpta skiva: Summer in the city med The Lovin' Spoonful. Fråga mig inte varför.
Första riktiga kärlek: Au-pair-kärlek i Oakland. Han hade flätor ner på ryggen och dansade som en gud.
Första piercing: Navel. Länge sen.
Första konsert: Tror faktiskt att det var Freestyle på Masten i Kristianopel. Tidigt 80-tal.

Nio senaste
Senaste alkoholdrycken: Oj, oj, vad länge sen. Ett glas vin för sådär 8 [åtta!] månader sen.
Senaste filmen du såg: Måndagkvällsfeelgood för en halvtimme sen med Amelie från Montmartre.
Senaste ringda telefonsamtal: I eftermiddags till min fd kollega för att se om vi skulle fika. Det skulle vi inte.
Senaste bubbelbadet: Kommer inte ens ihåg. Uselt.
Senaste spelade cd: Johnny Cash Man in Black. Gudomlig.
Senaste kyss: För 5 minuter sen i hallen med min älskade.
Senaste gången du grät: För 20 minuter sen när Amelie återlämnar plåtlådan med barndomsminnen till mannen som lagar kyckling.
Senaste måltiden: För en timme sen. Snarrig lasagne.

Åtta har du nånsin
Dejtat en av dina bästa kompisar: Nix.
Blivit arresterad: Njet.
Blivit kär vid första ögonkastet: Japp.
Fastnat med blicken i någons urringning?: Yes.
Sagt att du älskar någon utan att mena det: Aldrig.
Haft ett one night stand: Jodå.
Busringt till någon: Absolut.

Sex saker jag gjort idag
Ätit lunch i solen, fått skoskav, känt ett litet knä (eller kanske rumpa) buffa i magen, kryssat två saker på min "att-göra-före-jag-föder-lista", övningskört barnvagn, smulat macka i min urringning.

Fem favoritsaker utan rangordning
choklad, fyrar, metaforer, pioner, eld

Fyra personer du kan berätta allt för
A, H, A och A

Tre val
Blått eller rött? Rött.
Sommar eller vinter? Sommar.
Choklad eller chips? Choklad, helt utan konkurrens.

Två saker att göra innan jag dör
Köpa en El Camino från 70-talet som jag kan lära mig mecka med. Och sen köra den från amerikansk öst- till västkust.

En sak jag ångrar
Jag ångrar att jag aldrig skrev färdigt min D-uppsats i engelska. Den handlade om Toni Morisons Älskade ur perspektivet mat, sex och moderskap. När jag tänker på det så vet jag inte om det är så märkligt att den inte blev färdig...

söndag 15 april 2007

Man ska ha barnvagn



Det nya lilla livet ska komma om fem veckor sådär. Det är inte långt kvar. Overkligt kort faktiskt. Och då måste man fixa barnvagn. Sagt och gjort - för flera månader sen fick vi veta att vi var "väldigt sent ute för att beställa vagn". Det är ett projekt som är värre än att köpa bil, I tell you.

Men igår fick vi den i alla fall. I ett platt paket som från Ikea, trots att vi betalat en högerhand och en förmögenhet för den. Ihopsättningen kombinerades med lågt blodsocker. En olycklig kombination. Min älskade kallade mig för "Kniven" resten av dagen


Nu står den här i alla fall. Knallröd och ihopsatt. Kniven är nöjd.

fredag 13 april 2007

Första gången



Det här är första inlägget på nya bloggen. Väldigt kort. Men bilden älskar jag. Den kommer förövrigt från förrförra veckans mest spännande jobbuppdrag som inkluderade både fotograf och bilbomb.